Multikulturel litteratur – kulturel ansvarlig didaktik i danskfaget

Af Nadia Mansour
Faglitteratur til læreren
ANMELDT AF BERIT RYE WINDFELD

Bogen er baseret på forfatterens ph.d.-afhandling, Multikulturel litteratur i danskfaget – kulturer, læsemåder og litterær inklusion (2020), hvilket afspejles i den akademiske stil og tyngde samt den meget omfattende litteraturliste.

Den første halvdel af bogen er således en teoretisk indføring i multikulturel uddannelsesforskning i Skandinavien og USA. Forfatteren fremlægger og diskuterer historik, teorier, definitioner m.m. i tilknytning til forskningsfeltet og argumenterer endvidere for, at multikulturel litteraturundervisning hører til i danskfaget. En væsentlig pointe er, at et flerkulturelt elevgrundlag ikke kan opretholde en enhedsnorm i curriculum. Skolens indhold og arbejdsformer bør tilpasses og afspejle både majoritetselevgruppen og de eksisterende minoritetselever.

Multikulturel litteratur defineres som tekster, der på den ene eller anden måde tematiserer et møde mellem kulturer. Forfatteren fremhæver, at der i børne- og ungdomslitteraturen er tendens til, at stadig flere værker formidler og fortolker flerkulturelle erfaringer, ligesom de behandler andre former for diversitet. På trods af dette er multikulturel litteratur et temmelig ukendt begreb i en dansk kontekst.

Anden del af bogen bevæger sig gradvist tættere på praksis. Faktisk kunne man nøjes med at læse herfra, hvis man ”kun” var ude efter didaktisk inspiration og konkrete anvisninger til multikulturelle forløb til sin danskundervisning.

I kapitel 4 præsenteres nogle forskellige analysetilgange til litteraturarbejde: en kritisk multikulturel tilgang, en læserorienteret tilgang samt en autofiktiv tilgang. De valgte metoder og deres litteraturdidaktiske potentiale i forbindelse med at arbejde med multikulturel litteratur udfoldes. Det understreges, at de valgte metoder ikke er de eneste anvendelige.

I det efterfølgende kapitel præsenterer forfatteren en mesterfortolkning af fire multikulturelle værker ud fra de ovennævnte litterære tilgange med inddragelse af teorier dels fra de forudgående kapitler og dels fra klassiske litteraturvidenskabelige fortolkningsmetoder (strukturalisme og narratologi).

Det 6. kapitel består af lærervejledninger og beskrivelse af fire konkrete litteraturdidaktiske forløb med de tekster, som blev analyseret/fortolket i det foregående kapitel. De inspirerende og gennemarbejdede forløb er tiltænkt elever på hhv. 4.-8. klassetrin samt udskoling og ungdomsuddannelser.

Der er virkelig meget god og relevant inspiration at hente i disse didaktiske anvisninger. Ud over at være forbilledlig og engagerende litteraturundervisning generelt bliver de mange forskellige oplæg/spørgsmål til klassedrøftelserne en stor hjælp, når følsomme emner skal berøres. Det skal understreges, at formålet med multikulturel litteratur(undervisning) først og fremmest er pædagogisk. Dvs. at fokusere på diverse marginaliserede grupper og give dem plads i litteraturen, ikke at fremhæve specifikke grupper.

Der balanceres flot mellem målet om at arbejde med de nutidige og genkendelige problemstillinger, som beskrives i multikulturel litteratur, og at udvikle elevernes danskfaglige og dannelsesmæssige kompetencer.

Arbejdet med multikulturelle tekster kan være et yderst følsomt område, bl.a. fordi der kan være stor uenighed, fordomme og kulturelle spændinger blandt eleverne. Læreren skal således både prøve at understøtte en respektfuld samtale om minoritetsgruppers livsvilkår og samtidig afværge, at disse grupper stigmatiseres. Med inspiration og hjælp fra Nadia Mansours multikulturelle forløb vil mange lærere kunne vove sig ind på dette nye felt og være forholdsvis sikre på succes.

I et appendiks til bogen gengives dele af en korrespondance med 4 lærerstuderende, som reflekterer over kapitlet Litteraturdidaktiske tilgange til arbejdet med multikulturel litteratur. Det er tydeligt, at bogen har sat væsentlige tanker i gang, som de kan bruge i deres fremtidige praksis.

Bogen omhandler et vigtigt emne og skriver sig mere eller mindre direkte ind i de løbende debatter om integration, minoritetsnegligering, manglende danskfaglige færdigheder m.m.

Bogens største kvalitet er, at det er lykkedes at omsætte og formidle forskning til konkrete anvisninger, som den enkelte underviser kan anvende direkte i undervisningen. Det kræver muligvis en særlig interesse for emnet at fordybe sig i den indledende teoretiske og historiske forskningsformidling, men de praksisrettede kapitler legitimerer værdien af undervisningsforskning på fineste vis.

Kan varmt anbefales til både studerende på lærerstudiet og undervisere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.

ANMELDT AF BERIT RYE WINDFELD

Nadia Mansour: Multikulturel litteratur – kulturel ansvarlig didaktik i danskfaget
259 sider.
Vejl. pris kr. 314,50 ekskl. moms

Dafolo, 2024.