Lær og leg med lyd

Af Rikke Bundgaard og Line Degn Christensen
Faglitteratur til læreren
ANMELDT AF ANNE SKOVMARK

En gang imellem får man en bog i hånden, der får ens lærerhjerte til at slå en lille glad kolbøtte. En bog, der passer til det, man arbejder med, og det, man vejleder andre i arbejde med. En bog, der understøtter alt det, man siger igen og igen i vejledningen af kolleger. En sådan bog sidder jeg med lige nu. Det er bogen Lær og leg med lyd.

Grundlaget for at lære at læse og stave er, at man opbygger et solidt fundament, når det handler om bogstav-lyd-arbejdet. Uden et sådant solidt fundament bliver læsningen usikker og, for nogle, svær og langsom.

Det ved forfatterne, og de forkæler os med viden og helt praktiske materialer, vi kan tage fat på og bruge. Efter PISA-undersøgelsen i 2018 tog forfatterne til Canada for at undersøge, hvordan der arbejdes med læsning i de canadiske skoler. Canada lå nemlig meget bedre end Danmark i bemeldte undersøgelse. Forfatterne så, at der arbejdes meget struktureret og fokuseret med lyd og lydstrategier i de yngste klasser i Canada.

I Danmark arbejder vi også med lyd, når vi lærer eleverne at afkode i de yngste klasser. Men er vi strukturerede nok? Er vi systematiske nok? Jeg tror det ikke. Ikke altid, i hvert fald. Og ikke i alle klasseværelser. Hvis man får fat i bogen her, har man dog ingen undskyldninger for ikke at blive både struktureret og systematisk, og dermed gøre gode læsere endnu bedre, og at løfte dem, der har det svært.

Bogen er skrevet ud fra de erfaringer, forfatterne gjorde sig i Canada, og alt materialet, der følger med bogen, er afprøvet af forfatterne i 0.-3. klasse. Her er med andre ord tale om data og afprøvet materiale. Det er dejligt, at vi ikke blot præsenteres for synsninger og halve vinde, men for noget, der bunder i undersøgelser, erfaringer og afprøvninger.

I bogens intro er der et afsnit om, hvorfor og hvordan vi skal arbejde med læse-stave-strategier, og så ellers otte kapitler om sproglige emner som vokaler, konsonantklynger og rimfamilier. Så kommer der et afsnit om plakater og tjeklister, og til sidst kommer der et afsnit, der handler om informationer og vejledning til forældre.

Hvert kapitel begynder med en introduktion til emnet, som efterfølges af forslag til forskellige aktiviteter, man kan bruge i arbejdet. Under hver aktivitet er der forklaret, hvad læreren skal forberede, og hvordan aktiviteten skal udføres. For at udføre aktiviteten skal man ind i den guldgrube af kopiark, plakater, oversigter, konsonantklynge-blomster og andet guf, der ligger på forlagets hjemmeside. Man får adgang til alt dette ved at indtaste den kode, man finder forrest i sin bog.

Denne bog gør mig varm om hjertet, både om mit dansklærerhjerte og mit læsevejlederhjerte. Her er så meget at tage i brug og så meget at dele ud af. Både garvede lærere og nye lærere vil have stor glæde af denne bog. Men først og fremmest vil eleverne, fremtidens læsere, have glæde af alle de aktiviteter og al den undervisning, denne bog kan føre til.

Der er meget materiale til download, print og efterfølgende udklipning og laminering. Men man kan jo sætte sig med sit team og sammen printe, klippe og gøre ved. På den måde kan man sammen få lært bogen at kende og finde ud af, hvad man skal lave hvornår. I bogen findes naturligvis også anbefalinger om, hvilke strategier man arbejder med hvornår. Alle aktiviteter kan bruges i klassen såvel som på hold og i mindre sammenhænge.

Jeg gentager lige, at bogen bygger på data, observationer, forskning og afprøvninger. Det er og bliver et stort plus her på matriklen.

ANMELDT AF ANNE SKOVMARK

Rikke Bundgaard og Line Degn Christensen: Lær og leg med lyd
143 sider.
Vejl. pris kr. 398,75 inkl. moms

Fag og Kultur, 2024.