Elevtekster – lærerfeedback med fokus på kvaliteter og potentialer

Af Bodil Nielsen
Faglitteratur til læreren
ANMELDT AF JAKOB LAURSEN

Bodil Nielsen er tilbage med endnu en vigtig udgivelse til dansklæreren. Elevtekster henvender sig til lærere, vejledere og lærerstuderende, som skal kunne give elever god og funktionel feedback på deres skriftlige produktioner. Bogen fremstår som en naturlig efterfølger til de to tidligere Bodil Nielsen-udgivelser Grammatik i funktion og Grammatik i kontekst.

Bogen er overskuelig og velskrevet, og man bliver holdt i hånden fra starten. Det indledende kapitel fungerer som læsevejledning til bogens mange praksiseksempler og indeholder desuden generelle betragtninger om den opgave, som læreren har i arbejdet med eleverne og deres tekster. Hvornår skal man give feedback, så den fremstår brugbar for eleverne, hvordan udvælger man det, som der gives feedback på, og hvilken feedback efterlader det – til de færdige tekster – er blandt de spørgsmål, vi får besvaret.

Bogen giver også vejledning til de overvejelser, man som lærer bør have, inden man igangsætter skriftlige opgaver. For den erfarne lærer vil dele af indholdet være gentagelse og bekræfte, at man allerede er på rette vej, men for nye dansklærere eller lærerstuderende giver afsnittene brugbar praksisorienteret viden og mulighed for at støtte sig til gode didaktiske overvejelser.

Jeg vil her fremhæve afsnittet om modeltekster, hvor Bodil Nielsen både problematiserer, hvordan vi bruger modeltekster, og uddyber, hvordan både professionelt og elevskabte modeltekster kan have forskellige styrker i undervisningen.

En af bogens styrker er, at den favner bredt med analyser af elevtekster fra 2. til 9. klasse og kommer omkring mange forskellige opgave- og teksttyper.

Bodil Nielsen sørger hele tiden for konkrete forslag til den feedback, som elevteksterne har behov for. Bogen kan derfor oplagt inddrages på fagnetværksmøder, hvor det ellers kan være svært at finde en fælles rød tråd. Arbejdet med brugstekster er ikke kun en udskolingsopgave, men derimod et fokus, som allerede starter i indskolingen. Desuden kan man anvende bogen som et værktøj til at ensrette måden, hvorpå man giver feedback.

Grammatisk har Bodil Nielsen fokus på, at eleverne forstår syntaks og kan anvende helsætninger og ledsætninger hensigtsmæssigt. Både syntaks og tegnsætning eksemplificeres i to selvstændige kapitler, hvor dele af bogens øvrige eksempler går igen.

Som lærer i 9. klasse har jeg særligt fokuseret på kapitel 12, hvor skriftlig fremstilling FP9 fra 2023 er omdrejningspunktet. Opgave 1 “Et ar at prale med”. Det er min erfaring, at elever i 9. klasse har stor gavn af gode modeltekster og vejledning ift. at opfylde de skrivekrav, som stilles.

Jeg vil dog opfordre til, at forfatter og forlag giver adgang til kopivenlige eller pdf-eksempler på elevteksterne, da det vil være en hjælp til læreren, som ønsker at bruge teksteksemplerne i klasserummet. Med elevtekster i hånden får læreren gode muligheder for at skabe en feedbackkultur i fællesskab med eleverne.

ANMELDT AF JAKOB LAURSEN

Bodil Nielsen: Elevtekster – lærerfeedback med fokus på kvaliteter og potentialer
212 sider.
Vejl. pris kr. 275,- inkl. moms

Hans Reitzels Forlag, 2025.